Cibule nad zlato



Žádná kuchařka bez cibule téměř neuvaří. Jedna kdysi z nejlevnějších komodit vyšplhala na astronomickou cenu 32 Kč za kilogram. Příčinou je nejen počasí, ale i růst mezd, nedostatek pracovníků i zvyšování cen dalších vstupů. Lidé teď projevují velký zájem o samosběr, v případě vlastního nasbírání cibule na poli nás přijde kilogram přibližně na 10 Kč, které zaplatíme pěstiteli. Našlo se i další řešení, oblíbenost zahrádkaření prudce stoupá. Lidé pěstují rajčata a třeba i jahody na balkóně. Nápady jsou různé a někdy velmi inovativní. Doufejme, že přežijeme i drahou cibuli. Naše kuchyně se bez ní neobejde.

Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny

 

6. 9. 2019  Miloslava VOSTRÁ