Ilustrační FOTO - Pixabay

Med, jak ho známe, i neznáme

Med je jediná potravina, která obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, vitamínů, minerálů a vody. Obsahuje také pinocembrin, antioxidant spojený s lepším fungováním mozku.

Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, byl hlavním sladidlem.

Med je nejen vynikající potravinou, ale i pomocným lékem na mnohé nemoci srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí, chřipkových onemocnění, černého kašle, tuberkulózy plic. Požíváním medu se také rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě vysokého krevního tlaku. Také se doporučuje přikládat med na rány a popáleniny. V plastické chirurgii při transplantaci kůže zjistili, že rány se rychleji a bez komplikací hojí, když pacient dostává stravu doplněnou medem. Med je účinnou látkou při otravách, hlavně houbami - krev otrávených ztrácí největší část glukózy, která se vhodně nahrazuje medem. Medem rovněž mírní nervovou vyčerpanost a léčí nespavost.

Ilustrační FOTO - Pixabay

Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina) ale i masitých jídel. Dost časté bylo spojení medu, pepře (peprník – perník), zázvoru a šafránu.

Pilný jako včelka…

Průměrná včela dělnice vyprodukuje za život asi devět gramů medu. K nasbírání jednoho kilogramu medu včely nalétají vzdálenost rovnající se cestě čtyřikrát kolem Země. Pro získání 100 gramů medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což znamená 150 tisíc výletů pro pyl. Často nalétá včela za snůškou až 100 km za den. Sama by to nedokázala. Ve včelím společenství šedesáti až osmdesáti tisíc včel v době vrcholného rozvoje včelstva a při dokonalých informacích o směru a vzdálenosti pastvy, jichž se včele dostane prostřednictvím tanců na plástech, jsou však tyto výkony možné.

Výnosy medu v našich klimatických oblastech s krátkou snůškou se pohybují kolem 7 kg na včelstvo. Je to malá produkce ve srovnání s produkčními možnostmi včelstev z oblastí se stálými snůškami, jako jsou Kanada, Austrálie apod. Přesto jsou naše tuzemské medy v zahraničí velmi ceněny a slouží i k obohacování méně kvalitních latinskoamerických medů.

Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Jeho specifické složení závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, sezony i jednotlivých včelstev.

Naši předkové užívali med po tisíciletí. Věděli, že čistí rány, je dobrý proti zánětům a spáleninám i jako ideální konzervační prostředek. Zkrystalizovaný med byl nalezen v egyptských pyramidách - i po 3000 letech je jedlý a zachoval si v prostředí chladu a temna vysokou biologickou hodnotu. Za druhé světové války používalo přes 40 klinik v Rusku med jako antiseptika při zraněních, protože byl nedostatek obvazů a dezinfekčních prostředků.

Med jako lék

Zánět horních cest dýchacích

Tlumí zánět a bolest. Používá se ho jako sladidla plicních čajů a samotného s máslem nebo s rozmixovanou cibulí.

Virový zánět jater, žlučníku a lékové poškození jaterní tkáně

Med obsahuje jednoduché cukry (glukózu a fruktózu), základní látky pro glykogén. Užívá se 3x denně polévková lžíce samotná a sladíme s ním všechny tekutiny.

Žaludeční a duodenální vřed

Med při vyšší koncentraci snižuje sekreci žaludečních žláz a je vhodným doplňkem v potravě při konzervativní léčbě.

Nespavost

Pro uklidňující účinek medu se doporučuje brát 1 až 2 lžičky před spaním.

Dětské anémie

Med obsahuje ve stopových minerálech vstřebané železo a měď, zvyšuje hodnoty hemoglobinu. U kojenců i dospělých se po čtyřech měsících hodnota hemoglobinu zvýšila o 8%.

Neurastenické projevy u dětí

Med má sedativní účinek a působí vylepšení těchto stavů.

Rekonvalescence po onemocnění a vyčerpanosti organizmu

Doporučuje se konzumace v roztocích i samotný, protože obsahuje jednoduché cukry, které se vstřebávají přímo do krve a netráví se.

Pro slazení kojencům

Při slazení kojenecké potravy medem udržujeme střevní flóru stejnou jako při kojení mateřským mlékem. Nedochází k vytvoření patologické flóry střevní, ke kvasným projevům a bolestem jako při slazení rafinovaným cukrem. Děti jsou klidnější, zvyšuje se hemoglobin, lépe přibývají na váze a nedochází k distrofiím.

Ženy v těhotenství

Doporučuje se zvýšená konzumace medu pro celkové zlepšení průběhu těhotenství. Využívá se sedativního účinku medu, stopové minerály vápník a fosfor i ostatní přispívají ke zvýšení odolnosti organismu dítěte a k uklidnění a vylepšení výživy matky.

Senioři

Člověk stárne, a zapomíná. Od 45 let se již arterioskleróza hlásí u někoho méně a u jiného více. Ke zpomalení stárnutí můžeme využívat antisklerotický účinek medu a včelích produktů a sladit medem. Ten přináší vylepšení pasáže střevní, působí uklidňujícím účinkem a předchází zhoršení arteriosklerózy. Včelaři, kteří med a včelí produkty konzumovali, se dožívali vysokého věku v celkové svěžesti.

Pár dobrých drobných rad

*Nápoj na bolení v krku připravíme rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horkého čaje.

*Na nemoci srdce platí med s mletou skořicí namazaný na pečivu - snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání před infarktem. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

*Med je účinný i v boji proti artritidě, stačí jedna lžíce medu denně.

*Na infekci močového měchýře stačí rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici čaje a vypít.

*Na bolesti zubů stačí vymíchat jednu lžíci skořice a pět lžic medu. Třikrát denně a zub přestane bolet.

*Na vysoký cholesterol platí zase 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s horkým čajem.

*Med platí i na nachlazení, na potíže se žaludkem, na plynatost, na posílení imunitního systému, při těžkém žaludku či chřipce.

*Používá se i na pupínky na pleti, na kožní infekce.

Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. V české kuchyni má svoji tradici. Ve středověku se jím sladila »obyčejná« strava, ostatně to bylo jediné dostupné sladidlo. I dnes si málokdo z nás dokáže představit vánoční pečení bez medu.

Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v něm množit prakticky žádný organismus. Med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel, pH medu je běžně mezi 3,2 a 4,5. Tento relativně vysoký stupeň kyselosti zabraňuje růstu bakterií způsobujících infekci. Kyselost také závisí na druhu medu. Med květový má všeobecně nižší pH než medovicový

Antioxidanty jako výživný prvek, zabraňují působení negativních důsledků stresu v organismu, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů. Užívání medu navíc redukuje otoky a jizvy, také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění.

Které druhy medu považujeme za nejlepší?

Každý med má svou charakteristickou chuť a vůni závisející na zdroji včelí pastvy a na způsobu skladování. Rozeznáváme medy květové (nektarové), medovicové (tzv. spadkové nebo lesní) a smíšené, které obsahují podíl jak květových, tak medovicových medů.

Med lesní je tvořen zcela odlišným způsobem než květový. Zatímco při návštěvě květů saje včela nektar, který invertuje a zahušťuje na med, u lesních medů využívá rostlinných šťáv ze sítkovic listnatých a jehličnatých stromů nepřímo. Rostlinné šťávy nejprve procházejí speciálně uzpůsobeným zažívacím ústrojím stejnokřídlého hmyzu. Přebytečné cukry jsou potom mšicemi a jinými druhy tohoto hmyzu vylučovány a teprve druhotně odebírány včelami. V medovicových medech jsou kromě jednoduchých cukrů zastoupeny i polysacharidy v širším cukerném spektru. Lesní medy jsou bohatší na stopové a minerální látky, především železo, mangan, draslík, vápník a kyselinu fosforečnou. Přičítá se jim význam pro tvorbu krve, především hemoglobinu, pro vývin kostí a zubů u dětí a vliv na látkovou přeměnu a nervový systém. Naproti tomu medy květové se považují za dietetické; obsahují vyšší podíl bílkovin.

Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem hroznového cukru - glukózy. Proto medy lipové, řepkové, jetelové, medovicové a vřesové po určité době od vytočení zkrystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším podílem fruktózy - cukru ovocného - nezkrystalizuje nikdy.

Ach, ten cukr…

Zatímco řepného cukru spotřebuje člověk v ČR kolem 40 kilo ročně, medu jen asi 25 dkg. Fyziologové dnes přičítají vysoké spotřebě řepného cukru značný podíl viny na vzniku a průběhu tzv. civilizačních chorob a považují jeho stoupající spotřebu za největší zlo v lidské výživě.

Naproti tomu včelí med obsahuje převážně monosacharidy, glukózu - cukr hroznový a fruktózu - cukr ovocný, v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy. Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá; přeměnu cukrů v celém chemickém koloběhu obstarávají včely. Právě zimní měsíce jsou ideální pro konzumaci medu. Zkuste při vánoční návštěvě přinést rodičům či dětem sklenici medu místo bonboniéry. Nebo třeba medové perníčky…

Marie KUDRNOVSKÁ

FOTO - pixabay

 


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 5.4, celkem 34 hlasů.

Marie KUDRNOVSKÁ

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.