Ilustrační FOTO - Pixabay

Vymydlené vlastnoruční mydlení…

Klasické tvrzení o starých Římanech (již staří Římané – však to znáte) by mělo patřit ženám. Ony to totiž byly, kdo odhalil kouzlo mýdla. Byly to římské ženy, pramáti hygieny a zkrášlování, které podle některých zdrojů již před třemi tisíci roky náhodou (náhodou či v touze po »vymydlené« čistotě?) přišly na hrubou mýdlovou směs (tuk, voda, popel).

Mýdla pro osobní hygienu se v dávnověku (16. či 17. století) vyráběla z loje, éterických olejů, ovesných vloček, ale také z tvrdého chleba, medu, bylinek, koření… Pravda, tímto procesem osobní hygiena našich babiček již nebyla poznamenaná, alespoň si to myslíme. Ty naše schovávaly zbytky mýdel, rozpustily je ve vlažné vodě, přidaly pár kapek oleje a po kapkách glycerin. Nechaly měkkou hmot vychladnout, nalily do mystiček a nechaly pár dní (údajně jich bylo 14) zaschnout. Vlastně ani nevíme, jak to babičky dělaly, našli jsme však tento recept v poznámkách jedné z nich. Babičky byly totiž šetrné a na rozdíl od nás zbytky mýdel nevyhazovaly, ale znovu použily k výrobě mýdla nového.

Babičky čistotě, dnes bychom řekli – osobní hygieně, věnovaly velkou pozornost. Na venkově, v časech minulých neexistovala koupelna; plechová vana se usadila do kuchyně, nebo do prádelny, do ní voda ohřátá na plotně či v kotli na vyvařování prádla. O prázdninách jednou vodou »prohnaly« všechna vnoučata, protože s vodou se muselo šetřit. Ano, koupání bylo svátkem, obvykle v sobotu, tedy jednou za týden. Běžně k vymydlené čistotě stačilo umytí v umyvadle.

Mydlářství patřilo k nejstarším řemeslům, které časem téměř vymizelo, ale babičky je znaly. Uměly mýdlo dokonce vyrobit, nejen ze zbytků. S ručně vyráběnými mýdly plných vůní, barev a příjemných hojivých esencí, rostlinných olejů a vitamínů, se i dnes můžeme leckde setkat.

Pokud vás přepadne chuť vyrobit si mýdlo vlastníma rukama, zkuste to. A nemusíte změnit kuchyň v mýdlárnu. Tedy v místo, kde se vaří mýdlo ze sádla za pomoci louhu. Pokud chcete vyrobit mýdla pro radost sobě a svým blízkým, nakupte potřebné ingredience v prodejnách výtvarných potřeb. V nich seženete mýdlové hmoty, vůně, barviva i formičky. Mýdlové hmoty se prodávají v půlkilogramovém a kilogramovém balení a pořídíte je obvykle do dvou set korun. Za pár korun navíc pořídíte vonné esence, které se do mýdla přidávají.

Příprava domácího mýdla i v čase dávno již minulém byla postavena na zpracování živočišného tuku. Naše babičky a jejich maminky vyráběly domácí mýdlo, ne však tak běžně, jak se někdy traduje. Mýdlo bylo běžně dostupné v obchodech za relativně dobrou cenu, a to nejen k mytí, ale i k praní. Například slavné mýdlo s jelenem se vyrábí již od roku 1848 dosud. V době nouze, kdy se jen těžko dalo mýdlo koupit (mnohdy nebylo za co) však nezbylo než se do jeho přípravy pustit doma.

»Domácké« mýdlo se podle receptu z roku 1940 vyrábělo například takto: Dejte vařit litr dešťové nebo říční vody (ano, šlo o to, aby voda byla takříkajíc - měkká). Přidejte 150 g tuku (sádla nebo loje, a nebojte se ani zkaženého tuku) a 300 g sodného louhu (pozor, je to žíravina!). Vařte 10 minut za stálého míchaní, pak přidejte 25 g roztlučené kalafuny a vařte na mírném ohni za občasného míchání asi tři hodiny. Délku vaření nepřehánějte, po dvou a půl hodinách zkuste kapku směsi dát na studenou plochu. Když rychle vystydne a zbělá je vaření hotovo. Poté vlijte směs do dřevěné (a žádné jiné!) studenou vodou vypláchnuté misky. Mýdlo nechte asi 12 hodiny v klidu stát, pak ho vyklopte. A nařežte na kostky, nechejte důkladně oschnout. A je hotovo! Náš test tohoto babského receptu dopadl dobře!

Vzpomeňte také jak babičky i naše maminky sbíraly každý kousek zbytku mýdla a pak z něj »vyráběly« vlastní mýdlo! Třeba jen tím, že vodou změklé zbytky rukou propojily. Některé z nich je však uměly využít k výrobě nového mýdla jako mýdlový základ, který někde můžete koupit v drogériích.

Tak například levandulové mýdlo. Budete potřebovat zhruba hrnek nastrouhaného či jemně pokrájeného mýdlového základu, půl hrnku sušených lístků levandule, zkuste přidat polévkou lžíci levandulového oleje, lžičku rozmarýnového oleje a to stačí. Vše snadno koupíte, tak jako to měly možnost koupit naše babičky. Pro zpestření barevnosti přidejte trochu potravinového barviva. Mýdlový základ rozpusťte v klasické vodní lázni. Tedy - ve větším hrnci zahřejte vodu, do něj ponořte menší hrnec s mýdlovým základem a ten rozpusťte. Místo mýdlového základu můžete, jak již řečeno, použít i zbytky starých mýdel. Do směsi přidejte jemně podrcené lístky a květy levandule i oba oleje. Důkladně prohřejte, ano, za stálého míchání. Stáhněte z tepla, nalijte do formy (nejlépe dřevěné), po ztuhnutí mýdlo nakrájejte. Dlužno dodat - nikam nepospíchejte. Klidně počkejte až 30 dní, než mýdlo dozraje.

(jan)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.8, celkem 6 hlasů.

(jan)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.