Paběrkováním zachráněno 18 tun potravin

Projekt sběru ovoce a zeleniny na polích pro potravinové banky, který vznikl v roce 2015, slaví další úspěch. Díky aktivitě iniciativy Zachraň jídlo se podařilo rozšířit paběrkování do jižních Čech, kde vznikla nezávislá dobrovolnická skupina. Spolu se zástupci místní potravinové banky zde dobrovolníci nasbírali 12,5 tuny jídla na polích a v sadech. Kromě toho iniciativa sesbírala v okolí Prahy další 5,5 tuny čerstvé produkce. Do projektu se dohromady zapojilo 71 dobrovolníků a podařilo se zachránit 18 tun potravin.

»Už čtvrtou sezonu jezdíme na pole sbírat ovoce a zeleninu, které neodpovídají parametrům obchodních řetězců nebo kterých je nadbytek. Letos jsme si dali za cíl namotivovat dobrovolníky v jižních Čechách a to se nám povedlo,« říká Adam Podhola, koordinátor projektu Paběrkujeme v regionech.

A start to byl skutečně dobrý. Po promítání filmu v Českých Budějovicích pod taktovkou Zachraň jídlo se zde zformovala skupinka dobrovolníků, kteří za vydatné pomoci Potravinové banky Jihočeského kraje zorganizovali 16 výjezdů. Nejvíc nasbírali brambor, červené řepy, mrkví a z ovoce černého rybízu, třešní a jablek. Hlavním dárcem byl biodynamický statek Bemagro, takže asi 70 procent nasbíraných plodin bylo dokonce v bio kvalitě.

»Jsme velmi rádi, že první ročník paběrkování na jihu Čech byl tak úspěšný. Klienti odběratelských organizací byli z ovoce a zeleniny nadšení. A nejlepší zážitek? Když jsme přijížděli s druhou várkou paběrkovaných brambor do domova seniorů, již tam na nás čekaly bramboráky z várky první. Lepší jsme dlouho nejedli,« popsala svoje zážitky Kristýna Škabradová, provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje.

Dařilo se také sběru pro Potravinovou banku Praha a Potravinovou banku v Ústeckém kraji, pro které sbírali převážně pražští dobrovolníci. Díky čtrnácti výjezdům na pole se u zemědělců nasbíraly tuny brambor, mrkev, zelí a petržele.

Na rozdíl od minulého roku, kdy byl vlivem mrazu a sucha nedostatek ovoce, byla letošní úroda nadprůměrná. Mnoho plodů ale nedorostlo do požadované velikosti, kterou vyžadují obchodní řetězce (například dvě ze tří jablek bylo menších, než je jejich požadovaná norma 6,5 centimetru). Ovoce k paběrkování tedy bylo nadprůměrně. Díky třem výjezdům k pěstiteli jablek nedaleko Litoměřic se podařilo zachránit 1400 kg vynikajících jablek pro Potravinovou banku v Ústeckém kraji.

»Chtěli bychom projekt rozvíjet také v roce 2019 a najít dobrovolníky přímo v Litoměřicích, kteří by začali pomáhat potravinové bance a jezdili by s nimi paběrkovat. Budeme se také snažit najít koordinátora výjezdů v okolí Brna. Existuje zde už skupina motivovaných dobrovolníků, kteří jezdili za zemědělci v minulých letech, stále ale chybí někdo, kdo by výjezdy domlouval a koordinoval,« doplnilo Podhola.

Projekt Paběrkujeme v regionech byl finančně podpořen ministerstvem zemědělství. Kromě toho iniciativa Zachraň jídlo získává na rozvoj projektu finanční prostředky v rámci dobročinné kampaně Giving Tuesday.

(za, mh)

FOTO – Zachraň jídlo


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 7, celkem 3 hlasy.

(za, mh)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.